Archives

Music

İstanbul Festivali

Dünyanın “en uzun soluklu” festivallerinden biri…

Türkiye’nin “en uzun soluklu festivali” olarak tarihe geçen ve Yenikapı’da Festival Park adını alan 120 dönümlük yeşil alanda gerçekleştirilen İstanbul Festivali, 23 gün-23 gece boyunca yaklaşık 750 bin seyirci ağırladı.

Türkiye’nin “en büyük festival alanı” olarak kayıtlara giren etkinlikte, 9 Ağustos akşamı (Yıldız Tibe konseri) 150 bini aşan seyirci ile Türkiye’nin rekoru kırıldı. İstanbul Festivali süresince toplam 51 sanatçı ana sahnede canlı performans sergiledi. Festival süresince her gece ortalama 2 DJ ana sahnede performans sergiledi.

Toplam 400 m² blok LED kullanılan İF22 sahnesinin teknik prodüksiyonunu, tasarım ve yönetimini üstlenen İbrahim Kandemir projeyi tam anlamıyla görsel bir şölene dönüştürdü. MC – Mater of the Ceremony olarak Halil Bal da etkinliğin başından sonuna sergilediği renkli sunum ve show’ları ile festivale ayrı bir değer kattı.

Tiyatro gösterilerinin yanı sıra İstanbul Şarkıları başlıklı pop ve amatörlere açık rap şarkı yarışması gerçekleştirildi. İstanbul temalı Fotoğraf Sergisi düzenlendi. Çocuklara yönelik eksiksiz bir lunapark, ip parkurl ardan oluşan Adventure Land eğlence ve macera alanı, büyük ödülün 50 bin ₺ olduğu e-Spor turnuvalarının düzenlendiği gençlik alanı ile alışılan festival kavramına da yeni boyutlar kazandırıldı. 

7’den 70’e herkesin rahatlıkla katıldığı İstanbul Festivali’nde engelliler de unutulmadı, özel olarak hazırlanan yükseltilmiş platformda gönüllülerin desteği ile festival boyunca 650’den fazla engelli müzik sever ağırlandı. Festival ve konser türü etkinliklere katılmaları kısıtlı hatta olanaksız olan bu dostların varlığı “en fazla engellinin buluştuğu festival” ünvanını da kazandırdı. 

Türkiye’deki sanat merkezlerinin pek çoğundakinden daha büyük olan, 400 m²’lik alanda “içinde küçük bir orman barındıran” yegane sanatçı kulisi kuruldu. Toplam 4.000 m²’lik, başka bir ifade ile 4 dönüm büyüklüğündeki bahçesi ile İstanbul Festivali’nin görkemine yakışır bir ağırlama ortamı sunuldu. 

Standart bilet fiyatı haftaiçi 40₺ haftasonu 50₺ olan, en az 3 en çok 9 kişilik aile-grup bilet alındığında kişi başı 30-40₺’ye inen, Türkiye’nin “en büyük kombine bileti” fiyatlarının da yine sırasıyla 400-500₺ olduğu festivale halkın da ilgisi büyük oldu. Bir kahve fiyatına hem gün içinde eğlenme, hem de akşam olduğunda sevdikleri sanatçıları dünleme fırsatı bulan İstanbullular ve İstanbul dışından gelenler, hemen her gece sahne alan sanatçıların sınırlı kapasitesi olan mekanlara sığmayan sevenleri ile buluşmasını sağladı. Etkinlik ilk iki haftasında 500 bin izleyiciye ulaşırken finalde 750 bin eşiği aşıldı. 

Etkinlik Direktörü olarak görev aldığım ve 30 yılı geride bıraktığım etkinlik yönetimi kariyerimde pek çok rekor kırdığım İF22 haberleri ve Makalelerim sayfamda da listelediğim etkinli yönetimi odaklı yazılarım için EventNews.online sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Eurovision Song Contest

Türkiye’nin ev sahipliği yaptığı “ilk” ve “son” Eurovison!

 

Eurovision 2004 ülkemizin Sertap Erener’in performansı ile ilk ve ne yazık ki son kez ev sahipliği yapma hakkını elde ettiği bir müzik yarışması oldu. Kısa adı EBU olan Eurovision Broadcasting Union | Avrupa Yayın Birliği’nin 1956 yılından buyana ilk kez iki aşamalı olarak düzenlediği Eurovision Song Contest | Eurovision Şarkı Yarışması 2004 için, 30 gün kala, Mesut Günebakanlı’nın da desteği ile, EBU altında ve TRT adına tüm prodüksiyon ve operasyonun yönetimini üstlenen uluslararası ekipte Hakan Türkkuşu da vardı…

Outside the Box by ROTU

Welcome to Earth gösterisi, 13-21 Ağustos 2013 tarihleri arasında Boston’da gerçekleştirilen ve yaklaşık bir milyon izleyicinin ağırlandığı Outside the Box festivalinin açılış gösterisi olarak sahnelendi. Müzik eğitimini Berklee College of Music’te tamamlayan Emir Çerman’ın toplumları müzik ile bir araya getirip sesleri ve sözleri buluşturma hayalini gerçekleştirdiği ilk büyük etkinlik oldu. Kurucusu olduğu, ROTU – Rhythm of the Universe yapımı bu show, 90 ülkeden 90 genç müzisyenin kolektif çalışmasının ürünü oldu. “Hayırsever”kişiliği ile tanınan Ted Cuttler’ın desteği ile gerçekleştirildi.

Sahne Yönetmeni olarak görev aldığım bu proje, pek çok genç müzisyenin profesyonel yaşamlarında önemli birer kilometre taşı olarak yerini aldı. Uluslararası alanda etkinlik yapmak: Welcome to Earth by ROTU başlığı ile Konferanslarım sayfamda listelediğim bu olağanüstü deneyimi,  İstanbul Etiler Lions Kulübü’nün 23 Ocak 2014 tarihindeki toplantısında seçkin konuklara aktardım.

İstanbul Festival Vadisi

İstanbul’un “en yeşil” bölgesi Belgrad Ormanı’ndaki Mehmet Akif Ersoy Korusu, İstanbul Festival Vadisi (İFV) olarak düzenleniyor. Asırlık orman arazisinde “yeryüzüne saygılıyız” ilkesini benimseyen İstanbul Festival Vadisi, sezon boyunca konser ve festivallere ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Türkiye için önemli bir “ilk” olan proje ve uygulaması, açık hava etkinlikleri ve festivallerdeki deneyimi ile tanınan Hakan Türkkuşu’na ait.

EMT – Event Management Team

Birinin başlaması ve başarması gerekiyordu!

Bana göre dünyanın gelmiş-geçmiş en büyük hayalperesti olan ve bu sayede de adını sayısız okurun beynine kazıyan Jules Verne’nin çok sevdiğim bir sözü olan “You dream, we achive | Hayal edin ki gerçekleştirelim” ifadesini, kurucusu ve yöneticisi olduğum EMT – Event Management Team Inc. Türkiye’de ise ticaret bakanlığının “yabancı sözcük olmaz” itirazına takıldığı için EMT – Eğitim Müzik Turizm Sanayi ve Ticaret AŞ şirketimin mottosu olarak benimsedim.

Gerçekleştirdiğimiz etkinlikleri gözönünden bulundurduğumuzda bir başka kapının daha açıldığını fark ettim. Bu kapı, “çalana açılan” türdendi…

“Başaracağımızı bildiğimiz halde ya başarısız olursak endişesi ile hayallerimizden uzaklaşmış olsak da… ÖYLE OLMADI!!! | We walked away from our dreams, afraid that we may fail worst yet we may succeed… WE DON’T!!!” kafası ile çıktığım/ız yolda ilerliyoruz.

EMT

Event Management Team Inc. | Eğitim Müzik Turizm AŞ

Rock’n Coke


Rock’n Coke
, Coca-Cola sponsorluğunda, ilki (6-7 Eylül) 2003 yılında yaklaşık 40 bin, ikincisi ise (21-22 Ağustos) 2004 yılında 50 bini aşan katılımcı ile Hezarfen Havaalanı’nda özel olarak hazırlanan 250 dönüm arazide, geçici olarak kurulan kasabada ve cuma öğle sonrası açılan kamp alanlarında, 1500 kadar görevli ve gönüllü ile 2 gün-2 gece süren müzik festivali için çalıştı.

Etkinliğin planlanmasından RNC City ve Site ofislerinin yönetimine, ödeme sistemleri gibi altyapı çözümlerinden 20+ jeneratör ile çalışmanın gerektirdiği operasyonlara, iş makineleri ile zemin iyileştirmekten 12 bin m² çadır kurulmasına kadar tüm saha çalışmalarını üstlendi.

Dünya çapında “festivallerin efsanesi” kabul edilen Woodstock’ta edindiği deneyimleri aktararak, dünya standartlarında bir festival deneyimini ortaya koymak için aylarca Site Manager olarak görev yaptı.

Türkiye’nin bütün zamanlarındaki en özel festivale, bütünleşik eğlence pazarlama kuruluşu +Pozitif ve sevgili Fırat Kasapoğlu ile birlikte imza attı.

2003 ve sonrasındaki RNC performansları hakkında özet bilgileri okumak ya da anlatılanları dinlemek için tıklayınız.

Woodstock

Woodstock ‘99 New York’un Rome kenti yakınlarında bulunan eski bir hava üssü olan Griffis Air Base, rock tarihinin en büyük etkinliği olarak tarihe geçti. İlk gerçekleştirildiği 1969 yılından itibaren efsaneleşen Woodstock için 1999 yılında düzenlenen ve 30. Yıl’ın kutlandığı müzik ve sanat festivali, 3 gün-3 gece sürdü.

En az 250 bin biletli izleyici sayesinde de unutulmaz bir etkinlik haline geldi. Bu heyecan verici festival için aralarında 4 Türk’ün de bulunduğu sayıları 16 bini aşan görevli ve gönüllü çalıştı. Fırat Kasapoğlu, Hakan Türkkuşu, Sabi Kastro ve Volkan Kadam toplam 50+ milyon dolar bütçeli WS99’da operasyonlardan proje yönetimine uzanan geniş yelpazede görev üstlendi. Woodstock Türkiye Haber Merkezi de Hakan Türkkuşu’nun üstlendiği bir başka görev oldu.

Bryan Adams

Türkiye’nin ilk stadyum konseri

Türkiye’nin ilk stadyum konseri Levi’s sponsorluğunda, 28 Temmuz 1992 tarihinde İnönü Stadyumu’nda gerçekleşti. Hakan Türkkuşu’nun Levi’s adına yönetim kadrosunda görev aldığı ve medya ilişkilerinden sorumlu olduğu bu etkinlik ile ülkemizdeki eğlence endüstrisi boyut atladı, 50 bin kadar biletli izleyiciye de eşsiz bir deneyim sunuldu.

 

No.1 #Event Dept. in universities managed by students

Türkiye’de üniversite öğrencileri tarafından kurulan ilk #Etkinlik Birimi

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde Etkinlik Yönetimi dersi alan öğrenciler, “Bu bahar başka bahar” adıyla planlayıp yönettikleri Bahar Şenliği ile büyük bir başarıya imza attılar.

Türkiye’deki yüzlerce üniversitede her bahar yaşanan “şenlik telaşı”, 2013 yılında ilk kez İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde büyük bir keyfe dönüştü. Eğitimi aksatmadan eğlencenin kampüse egemen olması istenen geleneksel bahar şenlikleri konusunda İzmir Ekonomi Üniversitesi, başta İletişim fakültesi olmak üzere farklı bölümlerden bir grup öğrenci, üniversite yönetiminin de benimsediği Etkinlik Birimi ile, İzmirlilerin de büyük ilgi gösterdiği bir etkinliğe imza attı.

“Bu bahar başka bahar” sloganı ile 14-17 Mayıs 2013 tarihleri arasında düzenlenen ve ilk kez 4 (dört) gün süren festivali 70 bin çoklu giriş yapan yaklaşık 25 bin kişi izledi.

The one & only #EventManagement book

#EtkinlikYönetimi konusunda “ilk” ve “tek” kitap

Kitap yazma düşüncesi, bildiklerimi ve bellediklerimi ve de biriktirdiklerimi benden sonrakilere olabilecek en kapsamlı aktarma projemin bir parçası. Bana da birileri bildiklerini aktardı, vaktiyle bellediklerini önüme koydu, biriktirdiklerini paylaştı. Bu açıdan bakınca “herkes bana bir şeyler öğretti” diyebiliyorum. En yanlış olan bile bana yanlışı öğretti, o işin nasıl yapılmaması gerektiği hakkında fikir verdi. Yaşamım boyunca yanlış yapıp yapmamak bana kalan bir seçimdi. Elimden geldiği kadar yanlışlardan uzak durdum, ama olmadı mı? Herkes gibi benim de yanlışlarım da oldu elbette. Ben bunu itiraf eden azınlıktanım sadece…

Bu kitap, tıpkı bir insan ya da etkinlik gibi. Aynı yaşam gibi…

Doğrular ile birlikte yanlışlar da var içinde. İyi olan ile kötü, yanyanadır. Başarı ile başarısızlık, kardeş gibidir. Sevinç ile hüzün de birbirini tamamlamaktadır.

Genel çerçevesi her ne kadar bir meslek yayını olarak çizilmiş olsa da esas amaç; okuyanın yazılanlardan ve hatta satır aralarından ders çıkartmasıdır. Ezber olmadan bilgilenmek içindir. Bu sebepledir ki elinizde tuttuğunuz bu kitap, her ne kadar gençler için yazılmış olsa da öğrenmeyi sevenler de istifade edebilir…

Anneme adadığım ve Kitaplarım sayfamda listelediğim 5N1K ile Etkinlik Yönetimi | Event Management via 5W1H Gazi Kitabevi (ISBN 978-605-456-94-7) yayını olarak raflardaki yerini aldı.